Toiduseallergia

Toiduallergiat nimetatakse ka toidu ülitundlikkuseks. Tavaliselt tekivad need pärast teatud tüüpi toidu allaneelamist - see põhjustab ebameeldivaid reaktsioone immuunsüsteemi. Toiduallergia juhtub siis, kui immuunsüsteem tunnistab mõnda toidus leiduvat valku kahjulikuks.

Muidugi ei pruugi need valgud olla organismile tingimata kahjulikud. Ja kui immuunsüsteem tunnistab neid valesti kahjulikuks, toodab see antikehi, mis omakorda kutsub esile allergilisi reaktsioone. Antikehade vabastamine immuunsüsteemi poolt on üks viis keha kaitsmiseks kahjulike ainete eest. Keha eraldab kemikaale, näiteks histamiini, mis põhjustab põletikku (allergiline reaktsioon).

Toiduallergiad on allergia üks levinumaid vorme. Mõnel juhul võib lapseeas kogetud allergia jätkuda täiskasvanueas. Toiduallergia sümptomid võivad alata mõni minut või paar tundi pärast allergiat põhjustava toidu sissevõtmist. Mõned neist sümptomitest hõlmavad:

Keele, huulte suu ja näo tursed (tursed), madal vererõhk, hingamisraskused, kõhulahtisus, nõgestõbi, lööbed, oksendamine jne.

Äärmuslikel juhtudel võib anafülaksia tekkida toiduallergia tagajärjel. Anafülaksia on tugev ja kiire allergiline reaktsioon allergeenidele, mis põhjustab hingetoru ahenemist, takistab hingamist ja võib lõpuks viia nn anafülaktiliseks šokiks.

Allpool on loetletud mõned kõige tavalisemad toiduallergiad:

Muna allergia

See toiduallergia on laste seas väga levinud. Munaallergia sümptomiteks on nahareaktsioonid, seedetrass, hingamisteede probleemid ja harvadel juhtudel anafülaksia. Huvitav fakt on see, et mõned inimesed võivad olla munavalgete suhtes allergilised, kuid mitte munakollased ja vastupidi. Munavalge allergia on aga tavalisem, kuna allergia esilekutsuvaid valke leidub tavaliselt munavalgetes.

Munaallergia ainus ravimeetod on muna sisaldavate dieettide vältimine. On täheldatud, et munade kuumutamine võib muuta allergiat põhjustavate valkude struktuuri. See takistab teie kehal näha neid kahjulikena.

Seetõttu ei pea tingimata vältima kogu munaga seotud toitu. Mõnede uuringute kohaselt on munaallergiaga lastel, kellele antakse küpsetatud toite, tõenäolisem, et nende allergiline seisund kasvab lühikese aja jooksul välja. Kuid see ei kehti kõigi kohta. Tuleb märkida, et munade allergia korral munarakkude tarbimise tagajärjed võivad olla rasked. Munaallergiate ohjeldamisel on soovitatav külastada arsti.

Puupähklid allergia

Puupähkliallergia on allergia mõnede puude pähklite ja seemnete suhtes. Pähklite ja seemnete näited, mis võivad allergiat esile kutsuda, on Brasiilia pähklid, mandlid, makadaamiapähklid, indiapähklid, pistaatsiapähklid, männipähklid, kreeka pähklid jne. Puupähklid on väga levinud toiduallergiad ja neid on väga võimalik saada. Nendest pähklitest valmistatud toidutooted võivad allergiaid esile kutsuda ka pähklite ja seemnete suhtes allergilistel inimestel.

Puupähkliallergiaga isikutel soovitatakse vältida igasuguseid pähklipähkleid, isegi kui neil võib olla allergilisi reaktsioone ühe või kahe pähkli tüübi suhtes. Selle põhjuseks on asjaolu, et ühe tüüpi pähklitüübi suhtes allergiline olemine näitab suuremat riski olla teist tüüpi pähklitüüpide suhtes allergiline. Lisaks saab hõlpsalt vältida igat tüüpi pähklit, mitte ainult ühte.

Erinevalt munaallergiast on pähkliallergia meile tavaliselt eluaegne seisund. Ligikaudu viiskümmend protsenti anafülaksiaga seotud surmadest on põhjustatud puupähkliallergiast. See näitab, et need võivad olla äärmiselt rasked. Seetõttu soovitatakse pähkliallergiaga inimestel kaasas kanda "epi-pensüstlit", kuhu iganes nad ka ei läheks.

Epi pensüstel on potentsiaalne päästevahend, mida kasutavad allergilistel inimestel raskete rünnakute ajal. Seade võimaldab inimestel end adrenaliini süstida niipea, kui nad märkavad, et tugev allergiline reaktsioon on algamas. Adrenaliin või epinefriin on hormoon, mis stimuleerib keha reageerimist stressile. Oma tegevuse tõttu nimetatakse seda hormoonideks “võitlus või lend”. Adrenaliinilahus epipeeniga võib päästa inimese elu, kui ta hakkab oma allergiale tugevalt reageerima.

maapähklid allergia

Maapähkli allergiad on üsna sarnased puupähkli allergiaga ja on väga levinud. Need võivad põhjustada ka raskeid ja eluohtlikke allergilisi reaktsioone. Suurim erinevus pähkliallergia ja maapähkli allergia vahel on see, et maapähkleid peetakse kaunviljadeks.

Kuid maapähklite suhtes allergilised inimesed on ka puupähklite suhtes allergilised. Põhjus, miks inimesed muutuvad maapähklite suhtes allergiliseks, pole teada. Ehkki inimesel, kellel on perekonnas esinenud maapähkliallergiat, võib tõenäoliselt olla maapähklite suhtes allergiline oht.

Inimesed uskusid, et maapähklite sissetoomine varajases staadiumis ema rinnapiima kaudu suurendab selle allergia riski. Siiski on kindlaks tehtud, et maapähklite sissetoomine lapse varases staadiumis võib neid kaitsta isegi allergia eest. Maapähkliallergia saab kindlaks teha vereanalüüside, nahatestide, samuti patsiendi allergiliste reaktsioonide anamneesi kontrollimisega.

Maapähkliallergiat ei saa praegu ravida. Seetõttu on ainus viis selle allergia vältimiseks maapähklitest ja maapähklitega seotud toodetest hoidumine.

Karbid allergia

See allergia vorm ilmneb tänu sellele, et immuunsussüsteem toodab antikehi, et rünnata koorikloomade ja molluskite kalade perekonna valke, mida tuntakse karpidena. Karpide näited on krevetid, vähid, homaar, kammkarbid, kalmaarid, krevetid jne. Valk, tropomüosiin, on vastutav mereandide allergia, sealhulgas karpide allergia tekke eest.

Karpide allergia sümptomid ei ilmne pikka aega - nad teatavad kiiresti oma olemasolust. Need allergiad näitavad sarnasusi teiste IgE toiduallergiatega. Tavaliselt on mereandide allergiat raske eristada mereandide saastumisest selliste haiguste tekitajatega nagu bakterid, viirused või parasiidid.

Seda seetõttu, et neil ilmnevad sarnased sümptomid nagu oksendamine, kõhulahtisus ja kõhuvalu. Karpide allergia ei lakka aja jooksul. Seetõttu tuleb karpide allergia vältimiseks jätta koorikloomad toidust välja või vältida karpide sisaldust sisaldavat dieeti.

5. Kalaallergia

Kalaallergia pole harv; need mõjutavad peaaegu kahte protsenti täiskasvanutest. Erinevalt teist tüüpi allergiast võib kalaallergia ilmneda inimese elus hiljem. Isegi kui lapsepõlves ei pruukinud neil allergia olla. Umbes nelikümmend protsenti kalaallergiaga inimestest tekkis allergia täiskasvanueas. Kalaallergial on sarnasusi karpide allergiaga ja see võib osutuda surmavaks ka juhul, kui seda õigesti ei leidu. Kalaallergia peamised sümptomid on oksendamine ja kõhulahtisus.

Võib tekkida anafülaksia, kuid see on väga haruldane. Isikutel, kellel ilmnevad kalade allergilised reaktsioonid, soovitatakse ka kaasas kanda epipeeniseadmeid. Kalaallergiat võib mõnikord segi ajada bakterite ja viiruste põhjustatud saastumisega. On kindlaks tehtud, et karpide suhtes allergilised inimesed ei pruugi olla kalade suhtes allergilised. Seda seetõttu, et nii koorikloomad kui ka kalad ei kanna sama tüüpi valke. Paljud kalaallergiaga inimesed võivad olla allergilised erinevat tüüpi kalade või ainult ühe konkreetse kala suhtes.

Tsitrusviljade allergia

Inimesed võivad olla allergilised puuviljadele nagu apelsinid, sidrunid, greibid ja laimid. Neid puuvilju nimetatakse tsitrusviljadeks. Ja inimestel võib tekkida allergia reaktsioonid kokkupuutel nende puuviljade koortega. Ehkki harva esinevad tsitrusviljade meditsiinilised juhtumid, mis põhjustavad anafülaksia. Sidrunhape ei saa põhjustada allergilist reaktsiooni. Seda seetõttu, et see ei käivita immuunvastuseid. Kuigi see võib põhjustada naha ja suu ärritust ning võib põhjustada isegi maoärritust. Seetõttu ei ole sidrunhape tehniliselt allergeen. Sümptomid tsitrusviljade allergia hulka huulte ja igemete punetus, huulte intensiivne sügelus, keele sügelus. Tsitrusviljade allergiat saate kogeda ainult siis, kui need puudutavad teie nahka, kuna need on sageli lokaliseeritud. Naha punetust, kuiva kihilist nahka, turset ja villide teket kogevad sageli tsitrusviljade koorimise suhtes allergilised isikud.

viited

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5123910/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK482187/